Historische wapens

Revolver historisch

Historische vuurwapens zijn alle (oude) wapens zowel geweren, pistolen en revolvers die werken op zwartkruit (busktuit). Echt historischColt 1851 Navy is niet noodzakelijk. Gelukkig zijn er een aantal fabrikanten die heel goede replica’s maken van historische wapens. Of u nu een fijne voorlader wilt met vuursteen of percussie-ontsteking, geweer, pistool of een modernere percussierevolver, het kan allemaal. Een zwartkruitwapen laden, duurt even en geeft tijdens het schieten een flinke rookwolk. Tevens veroorzaakt het ouderwetse zwartkruit nogal wat roestbevorderende vervuiling van het wapen zelf. Veel schoonmaakwerk dus.

Musket historisch

Zwartkruit wetgeving*

Dit valt onder artikel 18 RWM (Regeling Wapens en Munitie), en die steekt een beetje lastig in elkaar. Deze wet stelt, dat de meeste antieke vuurwapens die zijn ontworpen om te functioneren op buskruit (zwartkruit) vrijgesteld zijn. U mag deze wapens dus legaal verzamelen. Omstreeks 1895 kwam de opvolger ‘rookzwak buskruit’ (kruit op basis van nitrocellulose en/of nitroglycerine) snel in zwang. Dit modernere, en ook sterker kruit wordt ook wel nitrokruit genoemd. U kunt dit niet gebruiken in zwartkruitwapens zonder direct de kans te lopen op ontploffend schiettuig. Nitrokruit wapens, of zwartkruitwapens die zijn voorzien van ‘nitro beproeft’ stempel, zijn nooit vrijgesteld en dus altijd verlofplichtig. De meeste antieke zwartkruitwapens zijn niet verlofplichtig en u mag ze dus gewoon kopen en bezitten zolang ze gemaakt zijn voor 1945. Uitzondering zijn o.a. alle centraalvuur patroon revolvers die gemaakt zijn vanaf 1873.

Ook met volgens artikel 18 RWM vrijgestelde zwartkruit wapens mag op de vereniging worden geschoten, het zijn dan vaak alternatieve disciplines. Een verlofhouder mag de munitie voor deze alternatieve disciplines voor handen hebben, ook als die niet past binnen het kader van de KNSA disciplines. Munitie voor vrije wapens kan daarom op het verlof van de verlofhouder worden bijgeschreven. Voor de duidelijkheid: replica zwartkruitwapens, geproduceerd na 1945, mag u niet in uw bezit hebben zonder verlof.

Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam, indien U twijfelt, navraag te doen. Naderde informatie is ook te krijgen via onderstaande website(s)

Eenvoudig ja/nee beslissingsschema: Fare Consultants. Alles volgens de letter der wet: Justitie.nl

* Bron www.twolefthands.nl

Schietbanen sluitingsdata 2e kwartaal 2024: (Hemelvaartsdag)9 ,12,16 mei --- 9 juni